top of page

Φοβίες: πώς αντιμετωπίζονται;

Οι φοβίες ανήκουν στην κατηγορία των αγχωδών διαταραχών, μια ομάδα ψυχικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από έντονο και αδικαιολόγητο άγχος ή ανησυχία που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή του ατόμου. Οι φοβίες μπορούν να είναι σχετικές με συγκεκριμένα αντικείμενα, καταστάσεις ή ιδέες. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ανησυχεί συνέχεια και έντονα για την υγεία του ή κάποιου αγαπημένου προσώπου, χωρίς κανένας από τους δύο να έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Κάποιος άλλος μπορεί να φοβάται να μπεί σε αεροπλάνο, παρά το γεγονός ότι η δουλειά του απαιτεί ν



α ταξιδεύει συχνά. Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κλειστοφοβία: δυσκολία στο να βρίσκονται μέσα σε κλειστούς και στενούς χώρους (πχ. ασανσερ).


Οι φοβίες μπορούν να είναι ποικίλες και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο ως προς τη φύση και τη σοβαρότητά τους. Μερικές φοβίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή ενός ατόμου, γεγονός που συνήθως οδηγεί κάποιον να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, ενώ άλλες μπορεί να είναι πιο μικρής σημασίας, και να μην χρειάζονται ψυχοθεραπεία. Αν για παράδειγμα κάποιος φοβάται τις αράχνες, ένας καλός καθαρισμός σπιτιού θα τον ηρεμήσει, χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή. Αν όμως, παρά τον καθαρισμό σπιτιού που έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος, βασανίζεται από έντονες και επαναλαμβανόμενες σκέψεις ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αράχνες στο σπίτι, τότε είναι σκόπιμο να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία.


Συνήθως οι φοβίες συμπυκνώνουν και εκφράζουν βαθύτερες ψυχικές αγωνίες, φόβους και άγχη, τα οποία 'μασκαρεύονται΄ πίσω από τον φόβο για κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που φοβάται να μιλήσει μπροστά σε άλλους, είναι πολύ πιθανό να μασκαρεύει πίσω από την αγοραφοβία ασυνείδητα συναισθήματα ντροπής και ανεπάρκειας που νιώθει για τον εαυτό του. Για το λόγο αυτό η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής για τέτοιες καταστάσεις, και όχι οι θεραπείες που έχουν στόχο να αποδείξουν στο άτομο ότι οι φόβοι τους είναι μη ρεαλιστικοί.




Comments


bottom of page