top of page

Ενδείξεις ότι ο ψυχοθεραπευτής σας δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς:




Η επιλογή ψυχοθεραπευτή ή ψυχοθεραπεύτριας είναι πολύ σημαντική για όποιον επιθυμεί να κάνει ψυχοθεραπεία. Η βαθιά θεωρητική και βιωματική γνώση που έχει αποκτήσει ένας ψυχοθεραπευτής (είτε είναι ψυχολόγος είτε σύμβουλος ψυχικής υγείας) απο την εκπαίδευσή του, την προσωπική του θεραπεία και εποπτεία θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν πολύ όταν επιλέγετε θεραπευτή. Μπορείτε να ζητήσετε το βιογραφικό του/της, προκειμένου να διαπιστώσετε πόσο καταρτισμένος ή καταρτισμένη είναι. 


Η λεγόμενη ‘χημεία’ μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι όμως εξίσου σημαντική. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που βοηθάει στη θεραπεία, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπευτικής προσέγγισης με βάση την οποια εργάζεται ένας θεραπευτής. Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε ενδείξεις ότι έχετε κάνει καλή επιλογή θεραπευτή. Εδώ σας προτείνω μερικές ενδείξεις ότι ΔΕΝ έχετε καλή ΄χημεία΄με τον θεραπευτή σας: 


  • Είστε τρομοκρατημένος/η στην ιδέα ότι ήρθε η ημέρα της συνεδρίας σας.

  • Φεύγετε από κάθε συνεδρία και νιώθετε θυμωμένος/η ή ότι δεν έχετε γίνει κατανοητός/ή.

  • Νιώθετε συνέχεια άβολα με τον θεραπευτή ή τη θεραπευτριά σας.

  • Νιώθετε ότι σας επικρίνει συνέχεια ή ότι σας αγνοεί.

  • Ο θεραπευτής/θεραπευτρια σας δεν μοιάζει να προσπαθεί να καταλάβει την θέση στην οποία βρίσκεστε.

  • Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί ο θεραπευτής ή η θεραπεύτριά σας μοιάζει να μην είναι αυτή που θα είχατε ανάγκη εσείς προσωπικά. 


Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα σας πρότεινα να συζητούσατε κατευθείαν με τον θεραπευτή σας τους προβληματισμούς σας για το τί συμβαίνει μεταξύ σας. Τέτοιες συζητήσεις μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους στην ψυχοθεραπεία σας. Αν, παρόλα αυτά δείτε ότι ο θεραπευτής σας δεν είναι πρόθυμος να συζητήσει τετοιους προβληματισμούς ή σας αγνοεί, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να αναζητήσετε κάποιον άλλο επαγγελματία.


Comments


bottom of page